Feestdagen

Nederland kent ieder jaar vele feestdagen. Naast de Nationale feestdagen, Koninginnedag en Bevrijdingsdag, kennen we ook een aantal wettelijk- en niet-wettelijk erkende feestdagen. Voorbeelden hiervan zijn Eerste en tweede Kerstdag (wettelijk erkend), en Moeder- en Vaderdag (niet-wettelijk erkend). De meeste wettelijk erkende feestdagen zijn christelijke feestdagen.


Koningsdag 2022

Datum: woensdag 27 april

Beschrijving:

Sinds 2014 is Koninginnedag omgedoopt tot Koningsdag, vanwege het feit dat kroonprins Willem-Alexander op de laatste Koninginnedag in 2013, koningin Beatrix opgevolgd heeft.

Koninginnedag werd jaarlijks gevierd op 30 april, en was een nationale feestdag. 30 april was de geboortedag van Koningin Juliana. Na de troonopvolging door Koningin Beatrix was deze deze datum behouden gebleven, ondanks dat dit niet de geboortedag van Beatrix was. Op Koninginnedag bezocht de Koningin met andere leden van de Koninklijke familie één of meer plaatsen in Nederland. In deze plaatsen werden vele demonstraties voor de familie door de inwoners georganiseerd. Er werden ook veel andere openlucht-festiviteiten georganiseerd, waaronder de grote vrijmarkt in Amsterdam. De dag werd vaak afgesloten met vuurwerkshows door het hele land.

Koningsdag is normaal op 27 april, de geboortedag van Koning Willem-Alexander, maar vanwege het feit dat dit in 2014 op een zondag is, wordt het op zaterdag gevierd. Tijdens deze dag zullen de zelfde rituelen en evenementen plaatsvinden als hoe dat op Koninginnedag was.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht.